De oorzaak van melkziekte bij koeien
Melkziekte is een tekort aan calcium in het bloed. Het is een ziekte die bij de koe in de meeste gevallen optreedt binnen 48 uur na afkalven. Meestal treft de ziekte hoogproductieve, oudere kalfskoeien.
Het tekort aan calcium ontstaat doordat na het kalven plots veel calcium nodig is voor de productie van melk. Van het ene op het andere moment moet het lichaam van de koe zich aanpassen aan een veel grotere calciumbehoefte. Deze overgang gaat niet altijd zonder horten of stoten. Calcium is in het lichaam aanwezig in de bloedbaan en zit tevens opgeslagen in het bot. Als er plots veel calcium nodig is, gebruikt de koe de calciumvoorraad uit het bloed. Later vult de koe deze calciumvoorraad in het bloed weer aan vanuit het bot. Hier gaat een tijdje overheen en in de tussentijd heeft het lichaam een tekort aan calcium. De koe voert de lichaamsfuncties die afhangen van calcium niet of niet goed uit. Calcium is onder andere nodig voor spiercontracties. In de periode dat er te weinig calcium aanwezig is in het bloed, functioneren de spieren minder goed. Dit uit zich bij de koe in het niet meer overeind kunnen. Niet alleen de skeletspieren, maar ook de spieren in de verschillende organen zoals de baarmoeder, de pens, het hart en de darmen voeren hun functie niet meer goed uit. Calcium magnesium voor koeien is onmisbaar bij het behandelen van melkziekte
Bij de ziektegeschiedenis is van belang, dat het om een oudere, meerdere kalfs-, hoogproductieve koe gaat, die kort geleden gekalfd heeft. Een vroeg teken van melkziekte is wankelen bij het stappen. Later kan de koe niet meer overeind. Bij niet behandelen geraakt de koe uiteindelijk in shock en sterft.
Verschijnselen van melkziekte bij de koe
Hieronder diverse verschijnselen van melkziekte:
- erg sloom is (of zelfs in coma geraakt),
- een lage polsfrequentie heeft,
- een lage rectale temperatuur heeft,
- koude oren heeft,
- een droge neusspiegel heeft,
- en een lage frequentie van de pens contracties heeft.
Let op: alleen koeien met een ernstig calciumtekort vertonen deze ziektetekenen. Bij koeien met een minder ernstig tekort, zijn er geen typische ziekteverschijnselen. De dierenarts stelt de ziekte dan alleen definitief vast door het calciumgehalte in het bloed te bepalen.
De behandeling van melkziekte bij een koe
Onze tips voor de behandeling van melkziekte bij koeien.
- Als u het gevoel heeft dat een koe een verhoogd risico heeft op melkziekte, raden wij aan als de bevalling op gang komt een calcium bolus toe te dienen. Wij raden 3 calcium bolussen aan. Bovikalc bolus, CA-Pill of de Calcium Boost Bolus. U kunt ook preventief een calcium bolus toedienen gelijk na het afkalven.
- Blijkt dat een koe inderdaad melkziekte heeft na het afkalven dan kunt u gelijk een calcium magnesium infuus toedienen. Onze tip is het Calcium Magnesium infuus van Fendigo
- Na het toedienen van een Calcium Magnesium infuus kunt u na 2 tot 3 uren een Calcium bolus toedienen en na 12 tot 15 uur nog een calcium bolus.
Melkziekte of kopziekte
Naast melkziekte bestaat er ook kopziekte bij koeien. Een koe met kopziekte heeft dezelfde symptomen als met melkziekte. Kopziekte is een tekort aan magnesium. Onze tips om kopziekte te behandelen zijn:
- Geef de koe een magnesium bolus. Onze tip is de Mag-40 Magnesium bolus.
- Geef de koe een Gluca Magnesium infuus of Calcitat 25 infuus. Tevens kunnen deze infusen ook bij melkziekte worden gebruikt
Voorkomen van melkziekte
Het voorkomen van melkziekte is lastig. U kunt wel preventieve maatregelen treffen om het risico op melkziekte te beperken of te voorkomen.
Een goed rantsoen in de droogstand is van groot belang. Het voer moet van goede kwaliteit zijn zodat de koe en het kalf voldoende voedingstoffen binnen krijgen. Twijfelt u aan het rantsoen of is een koe gewoon wat minder fit net voor het afkalven dan kunt u voor het afkalven met een drench Calcium Magnesium drank toedienen of een anti melkziekte stoot toe dienen